https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/olivier-bergeron-sdwhxkjijye-unsplash-5dcb2.jpg_800x.jpg
October 23, 2024
Συγγραφέας: Adam Collins

Μηνιαίο Roundup απάτης: TikTok, Apple Pay, απάτες με διόδια και άλλα

Οι απάτες συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας - ή ακόμα και την ταυτότητά σας. Πρόσφατα, υπήρξαν πολλές απάτες που αφορούσαν το TikTok, το Apple Pay και τα μηνύματα κειμένου. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όταν λάβετε ένα μήνυμα που λέει ότι ο λογαριασμός σας στο Apple Pay θα κλείσει; Ή όταν κάποιος σας προσφέρει μια διαδικτυακή εργασία μερικής απασχόλησης όταν τη χρειάζεστε περισσότερο;

Διαβάστε παρακάτω καθώς συζητάμε αυτά και άλλα σχετικά με τις κορυφαίες απάτες του μήνα και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε.

Κείμενο απάτης TikTok

Φανταστείτε να κάνετε κύλιση στο TikTok και να πέσετε πάνω σε ένα μήνυμα που προσφέρει μια "διαδικτυακή εργασία μερικής απασχόλησης" που υπόσχεται εύκολα χρήματα με ελάχιστη προσπάθεια. Ακούγεται δελεαστικό, σωστά; Για να μάθετε περισσότερα, σας ζητείται να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα στο WhatsApp.

Αυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά σαν μια ακίνδυνη ευκαιρία, αλλά πιθανότατα πρόκειται για μια έξυπνη μεταμφίεση για έναν κοινό τύπο απάτης, γνωστό ως απάτη με καθήκοντα. Ακούστε πώς λειτουργεί: σας δίνονται μικρές, απλές εργασίες για να ολοκληρώσετε -κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε νόμιμοι και εφικτοί. Αλλά καθώς συνεχίζετε, η απάτη ξεδιπλώνεται. Ξαφνικά σας λένε ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε εργασίες με υψηλότερες απολαβές ή να ξεκλειδώσετε τα κέρδη σας, πρέπει να "επενδύσετε" στην αναβάθμιση του λογαριασμού σας.

Η παγίδα; Μόλις στείλετε αυτά τα χρήματα, χάνονται. Δεν θα δείτε ούτε απόδοση της λεγόμενης επένδυσής σας ούτε τους μισθούς που σας υποσχέθηκαν. Αυτές οι απάτες εκμεταλλεύονται ανθρώπους που αναζητούν ευέλικτο, εύκολο εισόδημα και δεν τους αφήνουν παρά μόνο χαμένα χρήματα και χαμένο χρόνο.

507e01de40e2-tiktok-job-scam-cdd34.webp

Πηγή: Πηγή: Which?

Απάτη κλειδώματος Apple Pay

Πρόσφατα, μια απάτη με στόχο τους χρήστες του Apple Pay έχει κάνει θραύση, και είναι ύπουλη. Λαμβάνετε ένα email που μοιάζει με επίσημο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός σας Apple Pay έχει "περιοριστεί προσωρινά" και θα κλειδωθεί μόνιμα, εκτός αν επαληθεύσετε εκ νέου τα στοιχεία του λογαριασμού σας εντός 48 ωρών. Ο χρόνος που τρέχει δεν είναι τυχαίος - οι απατεώνες γνωρίζουν ότι η βιασύνη δημιουργεί πανικό και ο πανικός οδηγεί σε κακές αποφάσεις.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα παρέχει έναν σύνδεσμο που φαίνεται νόμιμος, αλλά μόλις τον πατήσετε, μεταφέρεστε σε έναν ιστότοπο που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τον επίσημο ιστότοπο της Apple. Εδώ είναι που τα πράγματα παίρνουν μια πιο σκοτεινή τροπή. Σας ζητείται να εισαγάγετε το email σας Apple ID και τον κωδικό πρόσβασης για να "ξεκλειδώσετε" τον λογαριασμό σας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, παραδίδετε τα διαπιστευτήριά σας κατευθείαν στους απατεώνες, οι οποίοι έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση στο Apple ID σας.

Με αυτές τις πληροφορίες, μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να σας κλειδώσουν. Θα μπορούσαν δυνητικά να πουλήσουν τα δεδομένα σας, να διαρρεύσουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές. Ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία σας μπορεί να καταλήξουν να κυκλοφορούν στο dark web, οδηγώντας σε περαιτέρω κλοπή ταυτότητας ή απάτη. Αυτή η απάτη εκμεταλλεύεται τον φόβο και την ανάγκη για άμεση δράση, αλλά η καλύτερη άμυνα είναι να επιβραδύνετε και να αναγνωρίσετε ότι οι νόμιμες εταιρείες δεν θα σας πιέσουν ποτέ να πάρετε τέτοιες βιαστικές αποφάσεις.

apple-pay-restricted-scam-1-597x1024-22bc9.jpg

Πηγή: Reddit

Μικρά τέλη, μεγάλοι κίνδυνοι καθώς οι απάτες πληρωμής διοδίων αυξάνονται ραγδαία

Οι απάτες με διόδια γίνονται μια σοβαρή ανησυχία και οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο επιδέξιοι μέρα με τη μέρα. Ένα από τα πιο πρόσφατα κυκλώματα περιλαμβάνει απατεώνες που προσποιούνται ότι εκπροσωπούν το FasTrak, το σύστημα πληρωμής διοδίων που χρησιμοποιείται στην Καλιφόρνια. Μπορεί να λάβετε ένα μήνυμα κειμένου που ισχυρίζεται ότι οφείλετε ένα μικρό ποσό για απλήρωτα διόδια. Σας προτρέπει να εξοφλήσετε γρήγορα το υπόλοιπο μέσω ενός συνημμένου συνδέσμου για να αποφύγετε πολύ υψηλότερα τέλη καθυστέρησης. Όμως αυτός ο σύνδεσμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παγίδα - σας οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες. Μόλις εισαχθούν τα στοιχεία σας, οι απατεώνες μπορούν είτε να πουλήσουν τα δεδομένα σας στον σκοτεινό ιστό είτε να τα χρησιμοποιήσουν για κλοπή ταυτότητας και οικονομική απάτη.

ca-toll-d27a0.jpg ny-toll-scam-a4177.jpg

Μια παρόμοια απάτη στοχεύει επίσης τους οδηγούς στη Νέα Υόρκη, με απατεώνες που προσποιούνται ότι προέρχονται από την "NY Toll Services". Όπως ακριβώς και στην απάτη FasTrak, στέλνουν μηνύματα σχετικά με απλήρωτα διόδια και προσπαθούν να σας ξεγελάσουν ώστε να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, όλα με τον ίδιο στόχο - την κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων.

Η δημοτικότητα αυτών των απατών δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς έχουμε επισημάνει αρκετές άλλες απάτες με διόδια, συμπεριλαμβανομένης της απάτης με τα διόδια του Όρεγκον. Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε μηνύματα σχετικά με διόδια και ποτέ μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Αντ' αυτού, επικοινωνήστε απευθείας με τον πάροχο υπηρεσιών διοδίων για να ελέγξετε αν υπάρχουν εκκρεμή υπόλοιπα. Είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε σε έναν κόσμο όπου οι απατεώνες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να κλέβουν τις πληροφορίες σας!

Τελική γραμμή: Προχωρήστε με προσοχή

Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο έξυπνοι και στοχεύουν τους ανθρώπους μέσω καθημερινών πλατφορμών όπως το TikTok, το Apple Pay, ακόμη και τις υπηρεσίες πληρωμής διοδίων. Βασίζονται στον επείγοντα χαρακτήρα και σε πειστικά τεχνάσματα, όπως η προσφορά πολύ καλών για να είναι αληθινές θέσεων εργασίας ή η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων που μοιάζουν επίσημα. Αυτά τα συστήματα μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα στην αρχή, αλλά ένα λάθος κλικ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, από κλεμμένα χρήματα μέχρι κλοπή ταυτότητας.

Το κλειδί είναι να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις όταν εμφανίζονται αυτά τα μηνύματα. Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, κάντε μια παύση και σκεφτείτε πριν ενεργήσετε. Πάντα να επαληθεύετε την κατάσταση μεταβαίνοντας απευθείας σε επίσημους ιστότοπους ή επικοινωνώντας με την υποστήριξη πελατών. Οι απατεώνες τρέφονται από τη βιασύνη, οπότε το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το ελέγξετε δύο φορές μπορεί να σας σώσει από μεγάλες απώλειες. Καθώς αυτές οι απάτες συνεχίζουν να έρχονται, η ενημέρωση είναι η καλύτερη στρατηγική σας για να μην παγιδευτείτε στο παιχνίδι τους.

Πηγή Εικόνας: Εικόνα 1: Unsplash.com

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Επενδυτικές απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες προκαταβολών #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Απάτες Bait & Switch #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες Amazon #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες στην αγορά #Φιλανθρωπικές απάτες #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες στο Facebook
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed By: scamadviser-logo