Όταν η καταστροφή χτυπάει, ακολουθεί το χάος - και οι απατεώνες λατρεύουν το χάος. Μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Ταϊλάνδη, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν έχασαν χρόνο εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους που έψαχναν απεγνωσμένα για ενημερώσεις. Εκτοξεύουν ψεύτικες ειδοποιήσεις SMS, συνδέσμους phishing και κακόβουλες εφαρμογές, όλα σχεδιασμένα για να κλέψουν δεδομένα, χρήματα και τον έλεγχο του τηλεφώνου σας. Ακολουθεί μια ματιά στις κορυφαίες απάτες που κάνουν το γύρο του κόσμου και πώς να παραμείνετε ασφαλείς.
Εμφανίζεται ένα μήνυμα κειμένου στο τηλέφωνό σας: "ΕΠΕΙΓΟΝ: Αναμένεται μετασεισμός. Κάντε κλικ εδώ για μέτρα ασφαλείας." Ακούγεται νόμιμο, σωστά; Μόνο που δεν είναι. Αυτές οι ψεύτικες ειδοποιήσεις είναι γεμάτες με συνδέσμους phishing που είτε κλέβουν τις προσωπικές σας πληροφορίες είτε σας εξαπατούν ώστε να εγκαταστήσετε μια κακόβουλη εφαρμογή.
Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CIB ) της Ταϊλάνδης έχει προειδοποιήσει το κοινό να είναι σε εγρήγορση -αφού οι απατεώνες αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας, μπορούν να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να κλέψουν προσωπικά δεδομένα και να σας κλειδώσουν ακόμη και από το ίδιο σας το τηλέφωνο.
Μετάφραση: Προειδοποίηση. Πάρτε μια ευκαιρία.
⚠️Beware των ψεύτικων SMS. Αποστολή μηνύματος για την προειδοποίηση #σεισμός της γης. Το πραγματικό χρησιμοποιεί συνδέσμους για να ρουφήξει πληροφορίες, να ρουφήξει χρήματα. Επικίνδυνο! ️ #Don'tBelieveDon't Click the link. Δείτε το δείγμα στα σχόλια ⬇️
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης γεμίσει με αναφορές για το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκαν αυτά τα απατηλά μηνύματα, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα οι απατεώνες εκμεταλλεύονται στιγμές πανικού.
Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι όλοι διψούν για ενημερώσεις, γι' αυτό και κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνδέσμους ψεύτικων ειδήσεων. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να μοιάζουν σαν να προέρχονται από πραγματικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, αλλά κάνοντας κλικ σε αυτούς μπορεί να δώσουν στους εγκληματίες πρόσβαση στα στοιχεία σύνδεσης, τα τραπεζικά σας στοιχεία ή άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες.
Η αστυνομία του κυβερνοχώρου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι κάνοντας κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους -ακόμη και από περιέργεια- μπορεί να ανοίξει την πόρτα στους απατεώνες για να ελέγξουν το τηλέφωνό σας εξ αποστάσεως. Αυτό το τέχνασμα δεν είναι καινούργιο- είναι μια κίνηση του εγχειριδίου που χρησιμοποιούν οι απατεώνες σε κάθε καταστροφή. Το συμπέρασμα; Εάν δείτε έναν σύνδεσμο έκτακτης είδησης, ελέγξτε τον με αξιόπιστες πηγές ειδήσεων πριν κάνετε κλικ.
Μια άλλη δυσάρεστη απάτη αφορά ψεύτικες εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι παρέχουν ζωντανές ενημερώσεις για σεισμούς. Μόλις εγκατασταθούν, αυτές οι εφαρμογές ζητούν γελοίες άδειες -όπως πρόσβαση στα μηνύματά σας, στις επαφές σας ή ακόμη και πλήρη έλεγχο της συσκευής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες μπορούν να κλειδώσουν εξ αποστάσεως το τηλέφωνό σας και να ζητήσουν λύτρα για να το ξεκλειδώσουν.
Οι ειδικοί τονίζουν έναν χρυσό κανόνα: Λήψη εφαρμογών μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως το Google Play Store ή το Apple App Store. Εάν ένα SMS ή μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας προωθεί μια εφαρμογή, αυτό είναι μια σημαντική κόκκινη σημαία.
Σε στιγμές κρίσης, το να είστε μπροστά από τις απάτες είναι ζωτικής σημασίας. Η Whoscall εντοπίζει και επισημαίνει αυτές τις δόλιες ειδοποιήσεις που σχετίζονται με σεισμούς σε πραγματικό χρόνο, προειδοποιώντας τους χρήστες πριν πέσουν θύματα απάτης. Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν μάλιστα ότι έλαβαν προειδοποιήσεις απάτης πριν από τα επίσημα κυβερνητικά μηνύματα, γεγονός που δείχνει τη σημασία του γρήγορου εντοπισμού απάτης.
Οι απατεώνες ζουν από το φόβο και την παραπληροφόρηση, χρησιμοποιώντας κάθε καταστροφή ως ευκαιρία για να χτυπήσουν. Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθείτε; Μείνετε επιφυλακτικοί και σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ.
Η Ταϊλάνδη εξακολουθεί να ανακάμπτει από αυτόν τον σεισμό και οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικές πληροφορίες - όχι απάτες. Η εγρήγορση και ο διπλός έλεγχος των πηγών μπορεί να σας αποτρέψει από το να πέσετε στην παγίδα ενός απατεώνα. Μην τους αφήσετε να μετατρέψουν την καταστροφή σε κέρδος.
Πηγή εικόνας: Pixabay.com